середу, 24 листопада 2021 р.

 Страсна п'ятниця 2021 року в Україні відзначається за два дні до Великодня - 30 квітня .

Страсна п'ятниця: що можна і не можна робити цього дня – традиції та звичаї українців.
Що не можна робити у страсну п'ятницю. У Страсну п'ятницю слід повністю відмовитися від їжі. Лише ввечері можна з'їсти хліба та попити воду. Також потрібно уникати веселощів та різних розваг.
Хто в Страсну п'ятницю сміється, той весь рік плакатиме, – каже народна поговорка. У цей день не можна виконувати хатню роботу: ні шити, ні різати, ні прибирати. Слід завершити усі прибирання у Чистий четвер. Не можна працювати на землі. Українці вірили, що якщо посіяти чи посадити щось у цей день, то врожаю не буде. За повір'ям, у Страсну п'ятницю треба відмовитися від стрижки та фарбування волосся чи будь-яких інших косметичних процедур.
Що можна робити у Страсну п'ятницю. У Страсну п'ятницю християнам варто помолитися. Працювати не можна, але можна випікати паски. У народі кажуть, що випічка, приготована у Велику п'ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілючу силу. Також є народне повір'я для мам – у цей день можна відлучити дитину від грудного вигодовування – такий малюк має бути здоровим та сильним. Відповідно до прикмет, якщо день видався сонячним – буде врожай хлібу. П'ятниця перед Пасхою тепла та ясна - до такої ж весни. Похмуро – на містах весь рік чекай багато бур'янів. Дощ пішов – весна теж буде сирою та дощовою.
Можливо, це зображення (текст)

Немає коментарів:

Дописати коментар